ClickCease

Waarom moet ik mijn cv-ketel ontluchten?

cv-ketel ontluchten
Blog

Een cv-ketel ontluchten, misschien heeft u er nog nooit van gehoord. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om dit te doen. Als u niet uw cv-ketel ontlucht, dan kan dit leiden tot een slechte werking van de cv-ketel of het ontstaan van vervelende geluiden. Zelfs als u net een nieuwe cv-ketel heeft geïnstalleerd, dan moet u die cv-ketel ontluchten. Maar hoe ontlucht u een cv-ketel? En hoe weet u wanneer u uw cv-ketel moet ontluchten? Gelukkig is dit proces relatief eenvoudig. We leggen het uit in dit artikel.

Hoe weet u wanneer u de cv-ketel moet ontluchten?

Ten eerste moet u na de installatie van een nieuwe cv-ketel of na het bijvullen van uw cv-ketel altijd ontluchten. Ten tweede kunt u het ook in huis merken wanneer ontluchten nodig is. Vaak is ontluchting nodig als het koude seizoen aanbreekt of als het al wat langer bezig is. Blijft een kamer koud en warmt het niet op, dan is het nodig om uw cv-ketel te ontluchten. Meestal gaat het om een kamer die zich op de bovenverdieping van een huis bevindt. Lucht zoekt namelijk altijd het hoogste punt in huis. Het ontluchten van uw cv-ketel is ook nodig, als u iets hoort tikkelen of borrelen in de leidingen. Op zichzelf is dit al een reden om de cv-ketel te ontluchten, want dat getik of geborrel is erg vervelend. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat nieuw ingestroomd water zuurstof bevat. Als dit water wordt opgewarmd, stijgen de zuurstofdeeltjes omhoog en worden luchtbellen gevormd.

Hoe ontlucht u de cv-ketel?

Volg deze 10 eenvoudige stappen om uw cv-ketel te ontluchten:

  1. Draai alle radiatorkranen in uw woning volledig open.
  2. Zet de thermostaat boven de 25 graden en laat dit 10 minuten lang staan.
  3. Schakel vervolgens de thermostaat naar de laagst mogelijke stand. Laat dit ook 10 minuten staan.
  4. Draai alle radiatorkranen volledig dicht.
  5. Nu kunt u beginnen met het ontluchten van uw radiatoren. U heeft hiervoor wel een ontluchtingssleutel nodig.
  6. Plaats een doek tegen het ontluchtingsventiel aan, voor het geval er water naar buiten komt. Begin bij de meest laaggeplaatste radiator in huis en werk zo naar boven.
  7. Draai het ventiel van de radiator tegen de klok in open. Draai het weer dicht als er water ontsnapt. Schrik niet als het water vies of zwart is. Dat maakt niet uit.
  8. Draai alle radiatorkranen weer open.
  9. Zet de thermostaat nu weer aan en wacht 10 minuten.
  10.  Controleer of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,5 bar is.

Hulp nodig met uw cv-ketel?

Heeft u moeite met het ontluchten van uw cv-ketel of heeft u andere problemen met de cv-ketel? De specialisten van Loodgieter Oostende – Loodgieterij De Smet staan voor u klaar om u te helpen. Schakel hun hulp in via oostendeloodgieter.be. Ze zijn 24/7 bereikbaar en bieden zelfs een spoedservice aan!

Waarom kiest u voor ons?

Scherp geprijsd
Allround loodgieters
Ervaren vakmannen
24/24 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button