ClickCease

Hoe kan ik mijn verwarmingsketel het beste onderhouden?

Blog

Dankzij de ketel van uw centrale verwarming zit u er op koude dagen lekker warm bij. Er komt ook een hoop bij kijken. U bent bijvoorbeeld wettelijk verplicht om uw centrale verwarmingsketel om de twee jaar te laten controleren door een erkend installateur. Daarnaast kunt u ook nog verschillende ingrepen doen om uw cv-ketel zo veilig, efficiënt en zuinig mogelijk te houden. Zo blijft u tijdens de periode tussen twee controles in ook verzekerd van een goed werkende verwarming.

Controleer de waterdruk

Een relatief makkelijke ingreep is het controleren van de waterdruk. Gemiddeld genomen heeft een verwarmingsketel een waterdruk die ligt rond de 1,5 bar. Als de waterdruk lager wordt, bestaat de kans dat uw ketel niet meer wil opstarten. Wanneer u dit probleem hebt, moet u water toevoegen aan de ketel. Hiervoor kunt u kijken in het instructieboekje dat met de ketel geleverd wordt. Iedere ketel heeft namelijk zijn eigen opvulpunt.

Reinig de buitenkant van de ketel

Misschien nog makkelijker is het reinigen van de buitenkant van uw verwarmingsketel. Dit kunt u het beste doen met een ouderwetse vochtige doek en zeep. Wat u in ieder geval niet mag gebruiken is een schurend of bijtend reinigingsmiddel.

Stel de temperatuur van uw ketel in

Ook het bijstellen van de temperatuur van een ketel is relatief eenvoudig te doen. Relatief lage of hoge temperaturen kunnen namelijk enorm schadelijk zijn voor uw ketel. Gemiddeld genomen hoort een verwarmingsketel een temperatuur te hebben van ongeveer 60 graden. Raadpleeg ook hiervoor even de handleiding.

Ontlucht de radiatoren

Dit hoort u eigenlijk altijd te doen nadat het water in uw cv-ketel hebt aangevuld. Een overschot aan lucht zorgt ervoor dat het langer duurt voordat de radiatoren op temperatuur zijn. Niet alleen blijft het dan langer koud in uw huis, ook krijgt u hierdoor een hogere energierekening. U hebt dan immers te maken met energieverlies. Om dit te verhelpen moet u het ventiel van het ontluchtingskraantje dat aan de radiatoren vastzit draaien. Leg voordat u gaat draaien even een bakje onder het kraantje. Als de lucht eruit is, komt er namelijk water uit de radiator. Controleer na het aandraaien altijd even de waterdruk, deze kan door het ontsnappen van de lucht weer gedaald zijn.

Als u deze handelingen eens in de zoveel tijd herhaalt, kunt u zo lang mogelijk genieten van uw verwarmingsketel. Bij twijfel kunt u onze cv-ketel monteur natuurlijk ook altijd raadplegen.

Waarom kiest u voor ons?

Scherp geprijsd
Allround loodgieters
Ervaren vakmannen
24/24 bereikbaar

Lees ook eens:

Call Now Button